Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

First Name: 
Last Name: 

[Advanced Search]  [Surnames]

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bosschaerts - Persyn Genealogical research - Bekende naamgenoten

Bosschaerts - Persyn Genealogical research - Bekende naamgenoten


Biografie van Bernard Bosschaert

Link to genealogyGenealogie van Bernard Bosschaert

Bernard Bosschaert

Bernard Bosschaert
Bernard Ernest Frans BOSSCHAERT is geboren te Wervik op 8 november 1933, als zoon van Albert Lucien en Gabriëlle Renie Antoinette Vervisch.
Hij is getrouwd te Assebroek op 2 juni 1962, met Colette Esther Ballegeer, geboren te Brugge op 3 maart 1935, dochter van Cyriel August Ballegeer en Alice Alleyn.

Zijn voorstellingswereld wordt in hoofdzaak bepaald door unieke landschappen, bosgezichten, marines en typische Brugse stadsgezichten. Daarnaast ook naakten en enkele stillevens.
Zijn creatieve veelzijdigheid pleit voor de merkwaardige picturale behendigheid, die uit zijn geliefkoosde onderwerpen spreekt. Bernard Bosschaert is een uiterst kleurgevoelige kunstenaar wiens artistieke rijpheid men zo kan opvangen uit de weloverwogen keuze van zijn palet. Hij moet het niet hebben van felle, coloristische effecten.
Men zegt wel eens dat zijn werk herinnert aan de Dendermondse school, maar laten we daarnaast alleszins stellen dat hij veel meer luminist is. Vele van zijn werken druipen van het licht en dat geeft dan ook dat heerlijk gevoel weer, waar wij ons zo goed bij voelen.


  Bernard Bosschaert
kunstschilder
Woning/ atelier van Bernard Bosschaert
  Baron Ruzettelaan 274 8310 Assebroek-Steenbrugge
  Tel: +32 (0)50 35 37 96 GSM: +32 (0)478 90 85 ..
 

E-mail: bosschaert.bernard@gmail.com

Juni 2008 - Tentoonstelling in Galerij 'ARTE 685' op de Zeedijk te Knokke
 
Juni 2008 - Tentoonstelling in Galerij 'ARTE 685', Zeedijk - Knokke
Woning en atelier van de kunstschilder
Op de vroege leeftijd van 15 jaar begon Bosschaert met zijn formele kunstopleiding aan de Academie van Schone Kunsten te Leiden in Nederland.

Na het beëindigen van deze studies, opent Bernard in Brugge zijn studio. Hij begon met zijn carrière als landschapsschilder met een sterke invloed van zowel de Franse impressionisten als de school Barbizon.
Bosschaert was niet bang van kleur. Zijn eerste werken kregen kritieke toejuiching en waren een enorm succes. Met zijn kleurenpalet en het ‘magische’ van zijn penseel, ving hij licht en zijn verhouding aan schaduwen; en vermengd deze met de zachte nuancen van de veranderende seizoenen. Zijn canvassen tonen rijke kleurrijke landschappen, die de continu veranderende atmosfeer van België en Frankrijk prachtig weergeven. Bosschaert zou blijven bestuderen en reizen. Zijn schilderijen omvatten nu ook kleine dorpen, strandscènes dichtbij Knokke-Heist (aan de Noordzee). Hij schildert zelfs de straten van Parijs.
Maar in Brugge had hij zijn hart verloren: hij vond er een eindeloze bron van onderwerpen. In het verleden, werd Brugge gerefereerd als het ‘Venetië van het Noorden’. De oude stad met zijn kleurrijke levendige bloemmarkt, de kabbelende kanalen, de schaduw van windmolens en de romantische Nederlandse architectuur. Bernard Bosschaert vertaalt zijn gevoel in zijn hart voor deze prachtige oude vergeten stad op zijn canvas. Met deze ‘vertalingen op canvas’ bereikte deze jonge kunstenaar zijn succes, zelfs tot in het buitenland.

Bernard Bosschaert - stilleven met appels Bernard Bosschaert - Zomerochtend Bernard Bosschaert - naakt
Stilleven met appels
Zomerochtend

Naakt

     
Bernard Bosschaert - Lentebloesems Bernard Bosschaert - Zonsondergang
Lentebloesems

Zonsondergang

   

Bernard Bosschaert werd spoedig verzocht om lid te worden van talrijke kunstenaarsgroepen (Kunstenaars van Oostende, Horizon in Knokke-Heist, De Zeven Torentjes in Assebroek en Ten Putte in Lede). Als lid van deze artistieke organisaties, nam Bosschaert deel aan tentoonstellingen in heel België. Hij stelde tentoon in Gistel, Brugge, Lissewege, Knokke, Oostende, Lede, Knokke-Heist, Ieper, Roeselare, Kortrijk, Gent, Antwerpen, Lille, Eindhoven (NL), en Aix-La Chapelle (FR). Hij hield ook individuele tentoonstellingen in Gistel, Lissewege, Brugge Knokke, Oostende, Lede, Roeselare en Maarkedal.
Van 1960 tot 1989 gaf de galerij Horizon in Knokke-Heist een jaarlijkse grote eenmans-tentoonstelling voor de werken van Bernard Bosschaert. De populariteit van deze tentoonstellingen werd meer dan Bernard kon verwachten. Na 140 eenmans- en groepstentoonstellingen, besliste hij om zijn tentoonstellingen te beperken tot één galerij in Knokke-Heist aan de kust van België.
De schilderijen van Bernard Bosschaert vindt men in talrijke privécollecties en openbare verzamelingen in Lille, Brugge, Parijs, Keulen, Ontario, Milaan, Amsterdam, Minnesota, en Dallas.

Na 145 tentoonstellingen hebben zijn werken sinds 25 jaar een vaste stek gevonden in gallerij ’t Hof te Puttens in Lede.

Bernard Bosschaert - Luie namiddag in Brugge Bernard Bosschaert - het oude stadsgedeelte van Brugge Bernard Bosschaert - weerspiegeling van een boom

Luie namiddag in Brugge,
50x60cm, Get., L/r

Het Oude stadsgedeelte van Brugge,
50x60cm, Get., L/r

Weerspiegeling van een boom, Brugge, 80x90cm, Get., L/r

 
Bernard Bosschaert - Kanaalbrug , Brugge
Bernard Bosschaert - zomerschaduw over de kanalen
Bernard Bosschaert - Namiddag weerspiegelingen

De kanaalbrug, Brugge,
60x70cm, Get., L/r

Zomerschaduwen over de kanalen, Brugge,
70x80cm, Get., L/r

Namiddag weerspiegeling, Brugge,
70x80cm, Get., L/L

Fine Oldart CR Galleries Collection

Bernard Bosschaert leeft zich veeleer creatief uit aan de hand van een geraffineerd spel van bezonken, donkere toonwaarden, die zijn gehechtheid aan het Vlaamse impressionisme weerspiegelen, maar waaraan hij een persoonlijke toets weet toe te voegen.
Een primordiaal kenmerk van zijn beeldend werk is zijn uitgesproken gevoel voor de materie: hij is een verbeeldend, suggestieve schilder die niet verhaalt of beschrijft, maar wel oproept. Vandaar de bijzondere aantrekkingskracht die van zijn oeuvre uitstraalt. In de loop der jaren is zijn werk sterk geëvolueerd. De samenstelling van zijn doeken blijft eenvoudig maar spreekt ons aan omdat hij de juiste stemming weet te scheppen. Bernard leidt ons rond in een wereld die hij goed kant en hij doet ons zien hoe vredig en wijds het Vlaamse landschap is. Een streek waar het goed is om te leven. Hij is een eerlijke kunstenaar die enkel en alleen schoonheid wil weergeven.

Bernard Bosschaert - landschap Bernard Bosschaert - zomerlandschap met korenschoven Bernard Bosschaert - Nu dans l'atelier du peintre

Zomerlandschap

Zomerlandschap met korenschoven

Nu dans l'atelier du peintre

 
Bernard Bosschaert - boot op strand Bernard Bosschaert - Golfbreker aan de pier van Oostende
Woelige zee
Gestrande boot

Golfbreker aan de pier van Oostende

     
Bernard Bosschaert - landschap Bernard Bosschaert - strandzicht Bernard Bosschaert - marktzicht
Landschap met kasteelhoeve
Zomer aan het strand
Brugs Marktzicht


Bernard Bosschaert poseert naast eigen werk Bernard Bosschaert heeft in zijn techniek maar één doel, nl. de uitdrukking van schoonheid op de medemens overdragen. In zijn post-impressionistische stijl weet hij dat prachtig weer te geven dankzij zijn koloristische virtuositeit.

Zijn sterk geschilderde doeken stralen een waardevolle klank uit die sfeer en evenwicht oproepen. Met geduld en geestdrift die tot passie leidt, heeft de kunstenaar een lange weg afgelegd die hem vandaag een belangrijke plaats doet innemen onder de hedendaagse schilders.
In elk geval gaat het om een eerlijk artist die zonder enige bijbedoeling alleen de uitdrukking van schoonheid zoeken op het oog heeft.

Zijn landschappen zijn kloek geschilderde doeken vol kleurgevoeligheid en een tikkeltje visionair. Stuk voor stuk zijn het werken die de naam Bosschaert een waardevolle klank geven.

Bosschaert heeft twee grote gaven: hij beschikt over een intens gevoel voor evenwicht en kan sfeer scheppen.
Zijn technische begaafdheid laat hem toe waardevolle doeken te borstelen. Hij gebruikt de talenten die hij bezit om zijn evenmens hoger op te voeren. Bosschaert zit reeds lang in het vak en hoeft beslist niet meer het bewijs van zijn talent te brengen.
Dat hij een gewaardeerd landschapsschilder blijkt, kan niet ontkend worden.Enkele hyperlinks:
Homepagine Bernard Bosschaert
KWB Loppen - Dag vol smaak

Gallerij en Gastronomie 't Hof te Puttens, LedeTerug naar overzicht bekende naamgenoten
© Rudi Bosschaerts, 2008
Top of pageGo back