Dirk Filomena Marcel Bosschaert is geboren op 14 februari 1970 in Sint-Gillis-Waas (Oost-Vlaanderen),
als zoon van Alfred en Annie van Daele.
In 1984 volgde Dirk één jaar potloodtekenen aan de Stedelijke Akademie te Sint-Niklaas, om daarna op autodidactische basis verder te studeren en experimenteren.
Hij bestudeerde schildertechnieken en destilleerde hieruit zijn synthese.
Dirk schildert nu voornamelijk met olieverf en airbrush.
Zijn werken zijn in de loop der jaren geëvolueerd naar het visionaire, die getuigen van een andere dimensie, een andere realiteit. Dirk's werken staan open voor interpretatie. Zijn visionaire schilderijen zijn enerzijds tijdloos en anderzijds spiritueel.
"Mijn eigen beeldvorming werd gevormd door verschillende kunststijlen waarmee ik in de loop der jaren had geëxperimenteerd.
Mijn aandacht voor het surreële en fantastische in de kunst werd gewekt bij het ontdekken van de schilderijen van de surrealisten met als favorieten toen Paul Delvaux, René Magritte, Salvator Dali en Max Ernst.
Maar ook werken uit andere kunstvormen hebben mijn eigen beeldvorming mee bepaald: het explosieve van de jonge Karel Appel, of het strakke van Mondriaan, het hyperrealisme, Jackson Pollock enz."
Een definitieve wending naar het visionaire is er gekomen rond 1996.
Mijn oog viel op werken van hedendaagse kunstenaars als Gérard Di Maccio, Istvan Sandorfi, Beksinski, Brems, Landuyt , enz.
Organics 3 (2002)
Organics 2 (2002)
Zij schilderen beelden die zweven tussen realiteit en droom, het absurde visueel gemaakt, iets wat mij inspireerde tot mijn eigen visie van nu. Een paar laatste pogingen om het figuratieve te proberen omzeilen vindt men nog terug in een aantal abstract-organische schilderijen genaamd ‘Organics'.
In 2000 heb ik alle werken die ik op dat moment nog bezat vernietigd, om van nul te herstarten.
Met een nieuwe visie en een nieuwe verbeterde techniek (de airbrush werd toegevoegd in het productieproces). De stijl wordt in de loop van de eerste jaren van het nieuwe millenium stilaan gevormd, eerst nog bruut (met nog een paar uitwassen links en rechts maar steeds naar het fotorealistische met een fantastisch-surreële inslag) en stilaan meer en meer verfijnd en in één lijn. Een proces dat tot nu nog steeds verder doorloopt. De kunstenaar en de mens in mij beginnen mekaar te vinden…
Organics 4 (2002)
Maorii (2002)
"Ik ben een zuivere autodidact in het olieverfschilderen en airbrushing. Jarenlang heb ik de klassieke olieverftechnieken uit de 16e en 17e eeuw bestudeerd en mij tegelijkertijd verder bekwaamd in de fotorealistische airbrushtechniek. Nu combineer ik het beste van beide om de beelden die in mij opkomen ook zo getrouw mogelijk door te kunnen geven naar de buitenwereld."
"Omdat mijn visie niet is geconditioneerd door 'scholing', ben ik steeds vrij geweest te experimenteren en alle richtingen uit te vliegen die ik meende te moeten nemen, maar onbewust bracht ik mezelf steeds terug langsheen die ene rode draad... de overdrachtelijkheid, de metafoor verdoken in en onlosmakelijk verbonden met de realiteit"
"De mens beleeft zijn leven vanuit twee dimensies: vanuit de dimensie van zijn eigen tijdelijke individualiteit enerzijds, vanuit de dimensie een fractie van de oneindigheid te zijn anderzijds ... Mijn uitgangspunt is de relativiteit van beide te onderzoeken ..."
Dirk was verbaasd als hij schilderwerken van naamgenoten Bosschaert bekeek op onze webpagina; want hij herkende dezelfde inspiratiebronnen.
De schilderijen van Johfra zijn erg vergelijkbaar met zijn werken van een paar jaar geleden.
Op de site van Johfra vond hij een verwijzing naar Beksinski, ook één van zijn favoriete schilders.
Jan Bosschaert tekent geregeld nimfen, feeën, enz.
Als experiment bood Dirk Bosschaert enkele van zijn werken te koop aan via e-Bay (elektronische aankoop/ verkoop per opbod via internet), en het was een succes!
Door de tussentijdse droogtijden van de verf, werkt Dirk ongeveer één maand aan één schilderij. Om het proces te versnellen schildert hij aan meerdere werken tegelijkertijd.
Dirk nam deel aan het project "Kunst & de patiënt achter Hepatitis C".
Tijdens het Radio 2 programma ‘De Wensenkermis' met Vanessa Van Hove, is er een oproep gedaan om op een creatieve manier vorm te geven aan Hepatitis C.
Met steun van VHC kwam er een tentoonstelling en werd het een geslaagd project.
Dirk Bosschaert is de winnaar van dit kunstproject !
Dirk's werk “Nanometrics” is opgevat als een objectieve foto van vier levercellen die door het Hepatitis C-virus worden geïnfecteerd en vernietigd. Het verwijst naar de wereld van de duizendsten van een millimeter, van de virussen en cellen die in ieder mens aanwezig zijn en onder de elektronenmicroscoop tot bijna futuristische omgevingen uitgroeien.
De levercellen zijn roodbruin van kleur, of de kleur van een gezonde lever. Doch de kleine ronde cellen zijn een visualisatie van het virus dat oneindig veel kleiner is dan één levercel. Daar waar het virus zich heeft ingenesteld verschijnt een grijs weefsel (dit is de kleur van een levercirrose). Het is een laatste poging van het immuunsysteem om de levercellen te herstellen.
Dirk Bosschaert stelde zijn werken tentoon op de volgende individuele exposities:
1986
BNS - Sint-Niklaas
1999
Lucas - Hamme
1999
De Schrans - Stekene
2000
L'Oréal - Brussel
En nam ook deel aan enkele groepstentoonstellingen:
1985
Gemeentehuis - De Klinge
1986
De Ster - Clinge (in NL)
1996
Heem - Belsele
1999-2003
BKV - Belsele
2003
UZ Gasthuisberg - Leuven (wedstrijd V.H.C.)
Web I (2004)
"Voor mij heeft het object en de afbeelding ervan niets met elkaar te maken. Het reële object is wat het is; de geschilderde afbeelding echter wordt beladen door bewuste en onbewuste emoties, herinneringen en ideeën.
Het beeld wordt voor mij een metafoor en belichaamt een diepere betekenis, idee of emotie waarvan ik mij bij aanvang van een werk nooit bewust ben.
Ik breng een aantal beelden samen die naar mijn aanvoelen 'iets' hebben en de ware betekenis van een schilderij wordt mij dikwijls ver in het creatieve proces of pas als het werk af is duidelijk, waarna ik deze in de titel probeer te vatten."
Web II (2004)
Voor een overzicht van al zijn werken en met bijkomende informatie, verwijs ik graag naar de eigen webpagina van Dirk op: Dirk Bosschaert ArtSite
Hieronder nog enkele van de recente kunstwerken van de Belsense kunstenaar Dirk Bosschaert.
Le Cri (2003)
Nature-morte à la boîte de pandore (2003)
Mandinka (2003)
Le Péché miraculeux (2003)
Image chevauchant (2004)
Tribut à la nature-morte (2004)
Lady in black (2005)
Dirk Bosschaert Phenomes artist op YouTube: drawings,paintings and sculptures